2556-04-13

Mørbradgryde


Thorsdag lavede jeg en portion mørbradgryde til aftensmad, så i morgen  og overmorgen har vi nem aftensmad  :-)  Jeg er træt efter en lang arbejdsdag.
Sådan en mørbradgryde er jo altid SKØN og der er ikke den helt store variation når jeg laver det, men denne gang var det med lidt esdragon og det giver gryden en dejlig smag. Alle mål-angivelser er ca. mål, da jeg aldrig måler og vejer af, så I må selv tilpasse det så det er som I vil have det……….




Mørbradgryde

Til 6 personer.

Ingredienser:

Mørbradgryde  4 pers.:
500 g. svinemørbrad, afpudset, skåret i bøffer
1 pakke cocktailpølser
1 pakke bacon i skiver, skåret i mindre stykker
300 g champignon, skåret i halve eller kvarter
200 g løg, pillet vægt

Sauce
25 g. margarine
2 spsk. hvedemel
ca. 5 dl mælk
2½ dl  fløde 38%
70 g.  tomatpure.(koncentreret)
1 spsk. paprika
1 spsk. cayennepeber
1          bouillonterning



Afpuds mørbraden, skær den i ca. 2 cm. tykke bøffer og bank dem flade med håndroden.


 Først varm flydende margarine op i en panden tag mørbraden steg dem og
 vend mørbradbøfferne til det bliver gryden . Tag det op af panden.
Tag bacon i panden og svits, når de begynder at tage farve tag det op af panden,
 bagefter tilsættes løg, steg til det bliver gyldent. Tag det op af panden
 og tilsæt cocktailpølse – og brug nu IKKE dem fra dåse, please! – steg dem
til de bliver gyldne og tag dem så op af panden. Svits champignon til væden
fra dem er fordampet, krydr med lidt salt og friskkværnet peber.
Tag dem op af panden.

Sauce
Smelt lidt margarine i panden og rør melen ud i tilsæt mælk, fløde, krydderier
og bouillon. Smag evt til med salt.
Når savsen er klar tilsættes de andre ting fra panden samt cocktailpølser i saucen
 og lad det småsimre i ca. 15-20 minutter, til mørbradbøfferne er helt tilberedte.
Smag saucen til igen og kom evt. lidt madkulør i saucen hvis du ønsker det.
 Server med ris, pasta eller kartofler af en art. Jeg valgte ris og bønner.








2556-03-21

Wonton suppe/ เกี๊ยวน้ำ







Won Ton Suppe



Opskriften passer som forret til fire personer eller som et let og lækkert måltid til to.
Ingredienser til  ben suppe
  • 1 kg  kraftben fra gris
  • 2 spk sukker
  • 2 spk salt
  • 2 spk soyasav (lys)
  • 2 stk hvidløg
  • 2 stk korianderrød
Kom det hele i en stor gryde, som bringes i kog. Husk at skumme af undervejs – især i starten. Lad benene simre ganske stille og roligt (den må ikke bulderkoge – så ender man, med en uklar, grumset fond) i en times tid, indtil kødet er mørt.





Ingredienser til marinere kød

1 pakke wontonplader (kan købes i asiatiske forretninger)
200 g hakket svinekød
1 forårsløg
1 spsk  lys soya (kan købes i asiatiske forretninger)
1 spsk. fiskesauce
0,5 tsk hvid peber
1 tsk sukker
1 tsk  majzina
Hak forårsløg og bland det sammen med svinekød, lys soyasauce, fiskesauce, hvid peber, majzina og sukker blad det godt og tage i køleskabet en time.


 

Bring en gryde med vand ca 1 liter i kog.  Fordel circa 2 tsk fars på hver wontonplade, fold siderne op om fyldet og klem sammen, så det ligner en lille pose. Kog wontons i circa 3 – 4 minutter.











.
Ingredienser til stege hvidløg

10 stk hvidløg og hakke
olien  ca 1 cup
Hakkede hvidløg. Varm olien i en lille gryde, og steg hvidløgene gyldne heri. Sæt til side.




 

Pynt: cc
Fintsnittet forårsløg
Hakket koriander


Anret wontons i en skål og hæld suppen over.
Kom en smule hvidløg i olie på og pynt med forårsløg, koriander og chilli på.





 Tak for opskrift på Dansk

Kow-Man-Gai/ข้าวมันไก่









Ingredienser:
  • 1 stor kylling
  • vand
  • salt
  • lidt supperurter (jeg brugte blot en gulerod, da jeg ikke havde andet ved hånden, men kom også gerne en eller to stilke bladselleri eller en porretop i)
  • korianderrod (kan udelades)
  • frisk ingefær
  • hvidløg
  • jasminris (mængde efter behov)
  • frisk koriander
  • evt lidt kyllingebouillon
  • agurk
Ingredienser til dippen:
  • 50 – 100 g frisk ingefær, skrællet og skåret i mindre stykker
  • ca 6 fed hvidløg
  • 1 – 2 røde chilipeber
  • 4 spsk sukker
  • 4 spsk eddike
  • 3 spsk soyabønnepasta (soy bean paste)
  • 1 spsk mørk soya
Kyllingen kommes i en stor gryde, og vand hældes ved, så det dækker. Tilsæt groft salt, korianderrødder, suppeurter og bring det hele i kog. Husk at skumme for fedt og urenheder undervejs. Kog indtil kyllingen er mør (dvs når benet så småt er ved at falde fra skroget). Det tager omkring en times tid, fra det koger alt afhænging af, hvor stor kyllingen er. Når kyllingen er kogt færdig, tages den op af gryden, mens suppen koger videre. Når kyllingen er kølet af en smule, pilles kødet af, og benene kommes tilbage i gryden. Kog fortsat ned indtil du har cirka 2 liter suppe. Si suppen og smag til med salt. Du kan evt også tilsætte en smule hønsebouillon, hvis du ønsker mere smag.
Mens kyllingen koger, laves dippen. Hvidløg, ingefær og chili kommes i en minihakker, blender eller foodprocessor sammen med sukker og eddike og blendes til en grov masse. Tilsæt de øvrige ingredienser og smag til. Dippen skal på én gang være sød, stærk, sur og salt – grund-smagskombinationen i det thailandske køkken.
Jasminrisen skylles et par gange og sættes til side. I en gryde varmes en smule olie. Steg lidt presset fed hvidløg, indtil det får en smule farve og tilsæt så ingefær i skiver. Hæld risen ved. Istedet for vand tilsættes så suppen. Mængden skal svare til den mængde vand, du normalt ville bruge til at koge risene.
Når risene er færdige, varmes kyllingen op i suppen og skæres i mindre stykker. Server ris, kylling, suppe (hvori man har drysset en smule koriander) og dip sammen med et par skiver agurk og lidt frisk koriander.



Mens kyllingen koger, laves dippen. Hvidløg, ingefær og chili kommes i en minihakker, blender eller foodprocessor sammen med sukker og eddike og blendes til en grov masse. Tilsæt de øvrige ingredienser og smag til. Dippen skal på én gang være sød, stærk, sur og salt – grund-smagskombinationen i det thailandske køkken.





Jasminrisen skylles et par gange og sættes til side. I en gryde varmes en smule olie. Steg lidt presset fed hvidløg, indtil det får en smule farve og tilsæt så ingefær i skiver. Hæld risen ved. Istedet for vand tilsættes så suppen. Mængden skal svare til den mængde vand, du normalt ville bruge til at koge risene.





Når risene er færdige, varmes kyllingen op i suppen og skæres i mindre stykker. Server ris, kylling, suppe (hvori man har drysset en smule koriander) og dip sammen med et par skiver



Kødboller/ลูกชิ้น






















2556-03-15

Thai morgenmad (PA-TONG-GÅ)/ปาท่องโก๋






PA-TONG-GÅ er meget populært morgenmad i Thailand. Det er let at finde på gaden når du kommer på "morgen marked". Mange af thailandsk kendt det godt og kaldes nave på "Pa-Tong-Gå". Jeg syner at "Pa-Tong-Gå" er morgen brød i Thailand fordi ingredienser af ligesom brød.

Smagen kan være en smule anderledes end den brød, brød vi bage i oven. Men "Pa-Tong-Gå" vi steges i varm olie. Jeg bliver nødt til at spise når det er varme og lækre hvis spise sammen varm te, kaffe, eller kakoa.



Hvis du er nødt til at rejse til Thailand. Og havde lejlighed til at besøge morgen markedet. Måske du kan finde den.

Ingredinser

* Mel 3 cup

* Salt  1 tsk

* Bakingsoda 1/2 tsk

* H
jortetaksalt  1/2 tsk

* Sukke 1/12 tsk

* Gær  3/4 tsk

* Vand  2   cup

* Olie  2  spk




  




1. En stor skål blande mel , og natron i.
2. En lille skål blande gær, sukker, hjortetaksalt, salt, olie og vand for at blande den sammen.

3.Hæld den i dejen. Brug en spatel til at kombinere i ca.3 minutter bagefter tager plastikwrap på.

4 Hævningntid: cirka 4 timer mindst i varme plads.(stue tempature)
Elle Kølhævningtid:  i køleskab en nat.





1

2

3



4


5




5 Rolled dejen til en lang rektangel på en flad side 1/2 inches brede, skæres i stave omkring 1/2 inch vand hanen i midten af ​​melet.Tag dejen over toppen og tryk på midten af ​​lukket. Varm olien i stegepande til medium varme og steg den gule ramme til havnen. Skødehund Roller og olie. Jeg serveret varmt. Eller dyppet i kondenseret mælk







 





2556-03-05

Kylling Satay med peanutsauce










Disse Satay er populære i hele Sydøstasien,og det er særlig lækre ,
når de grilles på en barbecue.
Jordnøddesauce er perfekt tilbehør til
Satay .


Grillspydene kan både laves med svinekød eller kylling

**** skiverne bliver brede og tynde.

 Retten serves med en dejlig sød og stærk jordnøddesovs (opskriften findes forneden) og en thailandsk agurkesalat med chili og rødløg (opskriften kommer på senere).

Ingredienser:
  • 500 g svinekød eller kyllingebryst i tynde skiver
  • 1 tsk. ingefær pulver
  • 1 tsk. hvidløgs pulver
  • 1½ spsk. karry
  • 1 tsk. koriander pulver
  • 1 tsk. salt
  • 2 tsk sukker
  • 1 dl. kokosmælk
  • bambuspinde
Varm kokosmælken til det bliver ensartet (må ikke koge). Det hele kommes i en skål og røres godt sammen med de øvrige krydderier. Lad det trække i mindst en time. Sæt kødet på pinde og grill i ovnen (eller på grillen hvis vejret og sæsonen tillader det) til de er gennemstegt. Server med varm jordnøddesovs, kold agurkesalat og flutes.  :-)


Ingredienser til jordnøddesovs:
  • 4 dl kokosmælk
  • 5 spsk fint hakkede (i blender) saltede jordnødder
  • 2  spsk sukker
  • 1 spsk chili i olie
  • 1 tsk. rød chili pasta
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk citronsaft
Kokosmælken koges i en lille kasserolle. Tilsæt rød chili pasta, chili i olie varm det op et par minutter.
Tilsæt sukker, salt, hakkede jordnødder i og varm det op et par minutter. Hæld sauen i en skål, tilsæt citronsaft i og røres godt.






Kylling Satay




Trips****Hvis ønsker du at kylling satay er mørt så pinsel kokosmælk på kødet når du grill
begge side.